استفاده از قارچ کش های طبیعی حاصل از عصارههای گیاهان دارویی منطقه در کنترل بیماری ساق سیاه توتون در شهرستان گلوگاه |
کد مقاله : 1043-COCDG1418 |
نویسندگان: |
سید افشین سجادی *1، محمدرضا نجفی2، غلامرضا مرادی3 1محقق گروه گیاه پزشکی مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش 2محقق گروه گیاهپزشکی مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش 3محقق گروه شیمی مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش |
چکیده مقاله: |
عامل بیماری ساق سیاه توتون، Phytophthora nicotianae Breda de Haan (=P. parasitica Dasture) از عوامل مهم بیماریزای توتون است، که در تمام نقاط دنیا پراکنده بوده و میتواند موجب خسارت محصول در کشورهای تولیدکننده توتون گردد. یکی از روشهای نوین کنترل بیماریهای گیاهی استفاده از عصارههای گیاهی است. این طرح با هدف بررسی فعالیت ضد قارچی عصارههای گیاهی بر روی قارچ عامل ساق سیاه توتون در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 7 تیمار و 4 تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش در سال 1393 اجرا شد. تیمارها شامل عصارههای نعناع گربهای، توتون ارقام بارلی21، کا326 و باسما 2-178 با غلظت دو در هزار، نیکوتین با غلظت یک در هزار، قارچکش تیوفانات متیل با غلظت 25 گرم در 100 لیتر آب و شاهد محلولپاشی با آب بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر عصارههای گیاهی بر درصد کنترل قارچ عامل ساق سیاه توتون در سطح احتمال 1 درصد تفاوت معنی-داری داشته است. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که قارچکش تیوفانات متیل، عصارههای نعناع گربهای و توتون رقم بارلی21 به ترتیب با 95/84، 32/78 و 3/73 درصد کنترل بیشترین تاثیر را در کنترل بیماری داشتند. بنابراین، عصاره گیاهان نعناع گربهای و توتون میتواند به عنوان قارچکش طبیعی جهت کنترل قارچ عامل بیماری ساق سیاه توتون مورد توجه باشد. |
کلیدواژه ها: |
گیاهان دارویی، توتون، Phytophthora nicotianae و عصاره گیاهی |
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |