تعیین کارآیی میکوریزا بر عملکرد واجزاء عملکرد ارقام مختلف توتون
کد مقاله : 1048-COCDG1418
نویسندگان:
رضا علی نژاد سراجی *
کارشناس
چکیده مقاله:
همزیستی میکوریزایی در اکوسیستم‌های طبیعی و کشاورزی به طور گسترده‌ای وجود دارد. پاسخ رشدی گیاه میزبان به همزیستی میکوریزایی ممکن است بسیار قابل توجه باشد، اما تغییرات فیزیولوژیکی موثر بر این پاسخ‌ها نسبتاً ناشناخته مانده‌اند. بدین منظور آزمایشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 4 تیمار شامل 3 گونه قارچ از جنس گلوموسGlomus geosporum))G11،Glomus glavidodum) )G14 ، G47 (Glomus versiform) و عدم مصرف قارچ به‌عنوان شاهد در 4 تکرار در مرکز تحقیقات وآموزش تیرتاش در سال زراعی 1394 برای هر سه تیپ توتون و برای توتون‌های تیپ غربی در سال 1395 اجرا شد. کاربرد سه گونه قارچ در خزانه سنتی برای 2 متر مربع 400 گرم و برای توتون تیپ غربی برای هر سینی 220 خانه‌ای 60 گرم در نظر گرفته شد. لازم به ذکر می‌باشد در مورد توتون تیپ شرقی این طرح یک ساله (در سال 1394) انجام شد. نتایج تجزیه واریانس داده‌های توتون تیپ شرقی (رقم ارومیه 205) نشان داد، اثر قارچ میکوریزا بر طول، عرض و کلروفیل برگ، ارتفاع بوته، وزن سبز، عملکرد و درآمد معنی‌دار است. همچنین مقایسه میانگین نشان داد که قارچ G11 روی صفات طول ، عرض و کلروفیل برگ، ارتفاع بوته، وزن سبز و عملکرد تحت تأثیر تیمار قارچ میکوریزا قرار گرفته است. بیشترین و کمترین درصد تلقیح ریشه به ترتیب مربوط به قارچ‌های G 11 با 6/40 درصد، G14با 8/33 درصد و G47 با1/29 درصد و ارومیه 205 ) شاهد) با صفر درصد بود. نتایج تجزیه واریانس برای توتون گرمخانه‌ای رقم K326 نشان داد قارچ میکوریزا بر طول و عرض برگ، وزن سبز و عملکرد از نظر آماری اختلاف معنی‌دار داشته است. بیشترین و کمترین درصد تلقیح ریشه به ترتیب درG47 با 5/62 درصد، G 14با 6/53 درصد و G11با 2/49 درصد و شاهد با صفر درصد مشاهده شد. نتایج تجزیه واریانس برای رقم هواخشک بارلی21 نشان داد قارچ میکوریزا بر طول، عرض و کلروفیل برگ، وزن سبز، عملکرد و درآمد در سطح یک تا پنج درصد معنی‌دار است. مقایسه میانگین اطلاعات حاصل از اثر قارچ میکوریزا نشان داد که گیاه توتون تحت تأثیر این قارچ قرار گرفته است. بیشترین و کمترین درصد تلقیح ریشه به‌ترتیب در G14 با 9/58 درصد، G47 با 6/50 درصد و G11 با6/43 درصد و شاهد با صفر درصد مشاهده شد. هدف این تحقیق روشن کردن تغییرات فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و رشد توتون و تاثیر این قارچ بر عملکرد و همچمین به عنوان یک راهکار جهت تامین نیاز غذایی این گیاه می‌باشد
کلیدواژه ها:
قارچ میکوریزا، توتون، درصد ریشه
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است